⌂ Home
Tillbaka
Sök:

Blåbärspaj och vaniljsås

(8 pers)

1 liter blåbär
2 dl socker
2 msk potatismjöl

Smördeg:
200 g vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
2 msk vatten

Såsen
5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2,2 dl socker
1,5 st vaniljstång
7 st äggulor

Pajen
1. Hacka ihop smör, mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt lite vatten tills degen känns smidig.
2. Tryck ut degen i en pajform och häll i blåbären. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären.
3. Grädda i 180 °C i cirka 30 minuter. Servera med en klick glass eller vispad grädde.

Vaniljsåsen
1. Koka upp hälften av sockret med mjölk, grädde och vaniljstång.
2. Resten av sockret vispas till ett skum tillsammans med äggulorna.
3. Blanda ihop allt och värm över vattenbad tills konsistensen är sådan att det bildas ”rosor” när man blåser på sleven.